Opis wykonywanych badań | Krajowy Ośrodek Wiodący (KOW)

Home \ DLA PACJENTA \ Opis wykonywanych badań
 

Glukoza – Podstawowym wskazaniem do oznaczeń stężenia glukozy są: profilaktyka, rozpoznanie i monitorowanie leczenia cukrzycy. Oznaczenie stężenia glukozy we krwi służy do oceny zaburzeń tolerancji węglowodanów oraz metabolizmu węglowodanów.

Lipidogram – Ilościowa ocena frakcji cholesterolu i trójglicerydów, przydatna w diagnostyce dyslipidemii oraz jako badanie przesiewowe w ocenie ryzyka miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroba wieńcowa, zawał serca, udar mózgu i miażdżyca zarostowa tętnic kończyn dolnych itd.  Profil lipidowy odzwierciedla stan gospodarki lipidowej organizmu, w tym przebieg metabolizmu lipoprotein icholesterolu. Badanie obejmuje pomiar: całkowitego cholesterolu (CHOL), frakcji lipoprotein HDL (ang. High-density lipoprotein – lipoproteina o wysokiej gęstości), LDL (ang. Low-density lipoprotein– lipoproteiny o niskiej gęstości)  oraz stężenie trójglicerydów. Cholesterol nie-HDL jest parametrem wyliczanym z różnicy stężenia cholesterolu całkowitego i HDL. Odzwierciedla stężenie frakcji lipidów uczestniczących w procesie miażdżycowym. Poza wskazaniami,  lipidogram wykonywany jest w ramach badań kontrolnych. Wszystkie parametry pojedynczo uważne są również za czynniki ryzyka miażdżycy i chorób pochodnych. Okresowo badanie powinny wykonywać zwłaszcza osoby z wysokim stężeniem cholesterolu całkowitego i współistniejącymi czynnikami ryzyka miażdżycy, jak: palenie, nadciśnienie czy obciążenie rodzinnie.

hsCRP – Badanie służy do oceny ryzyka chorób układu krążenia o podłożu miażdżycowym: ostrego zespołu wieńcowego i stabilnej choroby wieńcowej oraz diagnostyki infekcji, uszkodzeń tkanek, zapaleń i chorób pokrewnych.

Homocysteina – Oznaczenia homocysteiny wykonywane w celu oceny ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, naczyniowo-mózgowych i naczyń obwodowych. Homocysteina uważana jest za czynnik przyspieszającego miażdżycę oraz żylne i tętnicze powikłania zatorowo-zakrzepowe.

Insulina – Pomiar stężenia insuliny jest przydatny w diagnostyce insulinooporności i  rozpoznawaniu nowotworu  wydzielającego insulinę (insulinoma). Insulina jest hormonem białkowym wytwarzanym w komórkach beta wysp Langerhansa w trzustce. Obniża poziom glukozy we krwi. Pomiar stężenia insuliny w krwi najczęściej jest wykonywany równocześnie z oznaczeniem poziomu glukozy.

 

 

 

Projekt współfinansowany ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego Rzeczypospolitej Polskiej

 

 

 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies. Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information